Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

De viktigste trafikkreglene

Hvordan var dette med buss som gir tegn til å forlate bussholdeplass? Og hest, var det ikke noe jeg måtte huske på der? Definisjonen på kø er i alle fall lett, for det må jo være at man står stille. Eller..? Her har vi samlet de viktigste trafikkreglene, kort og greit!

En traktor med henger og mange trafikkregler på ett sted

I et gammelt ordtak heter det: Trafikkreglene i Norge er for spesielt interesserte!

Det skyldes nok at det er mange forskjellige lover og forskrifter som regulerer atferd i trafikk. Dersom du lurer på noe om bruk av mobiltelefon under kjøring, må du først sjekkeForskrift om forbud mot førers bruk av håndholdt mobiltelefon, før du sjekker vegtrafikkloven for begrepsavklaring. Om man skal ha oversikt over alt, er man nødt til å være spesielt interessert.

Derfor har vi samlet det viktigste du må huske på når du kjører. God tur!

Dette er trafikkreglene

Avstand

Avstanden til forankjørende skal være så stor at det ikke oppstår fare for påkjøring dersom den forankjørende saktner farten eller stanser. Avstanden skal være slik at forbikjørende uten fare kan kjøre inn mellom kjøretøyene.

Blinklys

Ved svinging eller annen vesentlig endring av kjøretøyets plassering i sideretning skal det brukes blinklys for å veilede andre trafikanter.

Grønne minibusser som kjører for Ruter.

Buss

På veg med fartsgrense 60 km i timen eller lavere har kjørende vikeplikt for buss når føreren gir tegn om at bussen skal forlate holdeplass. Bussføreren skal unngå fare.

Fart

Kjørende må kunne stanse på den vegstrekning som den kjørende har oversikt over, og foran enhver påregnelig hindring. Kjørende plikter å holde lav fart og om nødvendig stanse ved passering av barn, skolepatrulje, blinde og syke, sporvogn og buss ved holdeplass. På gågate eller gatetun må det ikke kjøres fortere enn i gangfart.

Fletting

Farten skal gjensidig tilpasses slik at de kjørende vekselvis kan fortsette uten unødig hinder eller forstyrrelse.

Forbikjøring

Forbikjøring skal skje til venstre med mindre det er kø. Før forbikjøring skal kjørende se veien er fri for hindringer, at forankjørende og bakenforkjørende ikke skal kjøre forbi og at man kan legge seg tilbake uten å forstyrre den som blir forbikjørt. Den som blir forbikjørt skal holde til høyre, ikke øke farten, men om nødvendig senke farten eller stanse. Forbikjøring er forbudt ved dårlig sikt, bakketopp, kurve og like i vegkryss utenfor forkjørsvei.

Gående

Kjørende skal la gående få tilstrekkelig plass på vegen. Kjørende har vikeplikt for gående i eller ved gangfelt og i gågate eller gatetun. Som gående regnes også den som bruker ski, rulleski, rullestol, sparkstøtting, akebrett, leier sykkel, triller barnevogn eller bruker lekekjøretøy. Kjørende som krysser gangveg eller fortau, har vikeplikt.

Hest

Reglene om trafikk med kjøretøy gjelder så langt de passer også for rytter. Ved møte med hest skal kjørende om nødvendig stanse og slå av tenningen.

Kjørebane

Kjørende skal bruke kjørebanen. Det er forbudt å kjøre på fortau, gangveg eller sykkelvei.

Lastebil som driver med vegmerking.

Kjørefelt

Kjørebane er delt i ved oppmerking, eller som er bredt nok for trafikk med en bilrekke.

Så langt forholdene tillater det skal kjøretøy føres på høyre side av vegen. På kjørebane med to eller flere kjørefelt i kjøreretningen skal høyre felt nyttes når ikke trafikkreglene påbyr eller tillater bruk av felt til venstre.

Kjøretøy må holdes godt innenfor kjørefeltet.

Kjørende som vil skifte kjørefelt, har vikeplikt for kjørende som befinner seg i det felt det skal kjøres inn i eller som først må krysses.

Kollektivfelt

Elektrisk motorvogn, motorsykkel, moped, sykkel eller uniformert utrykningskjøretøy kan også kjøre i kollektivfelt og sambruksfelt.

Kryss

Kjørende som nærmer seg eller kjører inn i vegkryss, skal kjøre slik at det ikke må stanses til unødig hinder eller forstyrrelse for trafikant på den kryssende veg.

Kjørende som nærmer seg eller kjører inn i vegkryss, skal kjøre slik at det ikke må stanses til unødig hinder eller forstyrrelse for trafikant på den kryssende veg.

Bil som kjører på en snødekt vei, i mørket gjennom skogen.

Lys

Fjernlys må ikke benyttes slik at annen trafikant, herunder tog, trikk og skip, blir blendet. Parkeringslys skal være tent under stans eller parkering på veg når lys- eller siktforholdene gjør det påkrevd for å gjøre kjøretøyet synlig for annen trafikant. Fjernlys eller nærlys må ikke være tent under stans eller parkering. Kurve-/tåkelys kan ikke nyttes sammen med nærlys.

Motorvei

Ved påkjøring skal fører tilpasse farten til øvrig trafikk. Øvrig trafikk skal lette påkjøringen. Fører har vikeplikt ved feltskifte. Normalt skal kun høyre felt brukes.

Det er forbudt å stanse eller rygge på motorvei.

Myndighetspyramiden

Anvisning gitt ved trafikklyssignal, offentlig trafikkskilt eller oppmerking på veg gjelder foran trafikkreglene. Anvisning gitt ved trafikklyssignal gjelder foran anvisning om vikeplikt gitt ved offentlig trafikkskilt.

Anvisning gitt av politiet, Statens vegvesen, tollvesenet eller militærpolitiet gjelder foran anvisning gitt på annen måte.

Parkering og stans

Parkering: Enhver hensetting av kjøretøy, selv om føreren ikke forlater det. Det er forbudt å stanse i sving, tunnel, på bakketopp, motorvei, på møteplass, gatetun, i kollektivfelt eller sykkelfelt, eller på uoversiktlig sted og i vegkryss eller nærmere enn 5 meter fra vegkryss eller planovergang. Det er tillatt å stanse for av- og påstigning på holdeplass dersom det ikke hindrer buss, taxi eller trikk. På forkjørsveg med høyere fartsgrense enn 50 km i timen er det forbudt å parkere på kjørebanen. Kjørende skal unngå stans på gangfelt.

Prosesjon

Trafikant må ikke hindre eller forstyrre gående i gruppe under tilsyn av leder, prosesjon, begravelsesfølge, militær kjøretøykolonne eller sivilforsvarskolonne.

En girspak på manuelt giret bil.

Rygging

Den som rygger eller vender har vikeplikt. Ved dårlig sikt må det ikke rygges uten at en annen passer på.

Støy

I eller ved bebyggelse skal kjørerute, fart og kjøremåte avpasses slik at ingen forstyrres unødig.

Tilhenger

På vegstrekninger med fartsgrense høyere enn 80 km i timen må motorvogn med tilhenger ikke kjøres fortere enn 80 km i timen. Motorvogn som har tilhenger uten bremser, må ikke kjøres fortere enn 60 km i timen når tilhengeren har aktuell totalvekt 300 kg eller mer.

Tomgang

I eller ved bebyggelse må det ikke foregå unødvendig og forstyrrende kjøring, heller ikke bruk av motor på tomgang eller annen bruk av motorvogn som volder unødig støy eller unødig utslipp av røyk eller gass.

Trafikal stans

Stans grunnet kø, kontroll eller trafikklys. Kjørende skal unngå å stanse til hinder for andre trafikanter.

En av Sporveiens lastebiler som kan kjøre både på skinner og på vei.

Trikk

Trafikant skal gi fri veg og om nødvendig stanse for trikk. Når trikken er på vei inn i rundkjøring kan trafikant fortsette med varsomhet.

Tuting

Unødig eller hensynsløs bruk av lyd- eller lyssignal er forbudt.

Utrykning

Trafikant skal gi fri veg og om nødvendig stanse for trikk, tog og utrykningskjøretøy når føreren varsler med blålys.

En brannbil med blålys under utrykning i mørket.

Vikeplikt

Trafikant som det skal vikes for, må ikke hindres eller forstyrres. Den som har vikeplikt, skal i god tid å sette ned farten eller stanse. Kjørende har vikeplikt for kjøretøy som kommer fra høyre. Det samme gjelder når kjørende som vil svinge til venstre, vil få kjøretøy på sin høyre side.

Kjørende som vil svinge har vikeplikt for gående eller syklende som skal rett fram på kjørebanen eller vegens skulder. Kjørende som vil svinge inn over fortau har vikeplikt for gående og syklende som ferdes på fortauet.

Kjørende som kommer fra parkeringsplass, holdeplass, torg, eiendom, bensinstasjon, gågate, gatetun eller liknende område har vikeplikt for annen trafikant. Det samme gjelder den som kommer fra gårdsveg eller annen veg som ikke er åpen for alminnelig ferdsel, eller som svinger inn på kjørebanen fra vegens skulder. Kjørende som vil inn på eller krysse veg fra sykkelveg, gangveg, eller fortau, har vikeplikt for trafikant på vegen. Om nødvendig skal kjørende som møtes, i god tid vike tilstrekkelig til høyre og kjøre sakte eller stanse. Er en del av vegen sperret, har den vikeplikt som har sperringen på sin side.